Čarovniški motivi in njihov izvor

Z Ulo Furlan v čarovniški majici 3. edicije med intervjujem za portal Mična. Foto: Sonja Ravbar

Od prepoznavnega napisa do kač, praproti in šahovnice. Simboli kot motivi spremljajo oblačila iz različnih edicij znamke Witches Sisterhood in jim dajejo poseben pomen.

Oblačila znamke Witches Sisterhood, kot izhaja tudi iz njenega imena že 3. edicijo spremljajo čarovniški motivi. A ti niso izbrani naključno. Prav vsi, ki se pojavijo na oblačilih imajo svoj simbolni pomen.

Kača kot povezava s predniki

Kača je zelo močan simbol, ki se pojavlja praktično v vseh verstvih in mitologijah in ki ji prepisujejo različne pomene, od demoniziranja do poveličevanja. Osebno mi predstavlja povezavo z družinskimi predniki, ki so se ukvarjali z zdravilstvom, tudi s pomočjo modrasovega strupa (ali bolje rečeno zdravila).

Boginja čarovništva in magije

Obraz ženske, ki gleda v vse tri smeri hkrati, predstavlja simbol boginje čarovništva in magije, Hekate. Hkrati predstavlja arhetipsko mladenko, mamo in modro žensko, do katerih imamo dostop ne glede na leta.

Šahovnica za vedeževanje

Krogla z vzorcem ki spominja na šahovnico je staro slovensko orodje, ki so ga naše prednice uporabljale za vedeževanje.

Vsi simboli, ki se znajdejo na oblačilih Witches Sisterhood nosijo poseben pomen. Foto: Sonja Ravbar

Kot v knjigi Iz nevidne strani neba zapiše Pavel Medvešček, je bilo tako imenovano Lintvarno oko vrezano v desko, veliko 40 x 40 cm. Uporabljale so ga le vedeževalke. Nanj so vrgle najprej 3, za tem 5 in na koncu še 7 posušenih bobovih zrn.

Ob vsakem metu so povedale, kaj so jim zrna sporočila. Tisti bobi, ki so zleteli iz kroga, pa so povedali nekaj drugega. Tisti v bližini belih polj eno, oni v bližini črnih pa spet nekaj drugega. Razlika je bila tudi, ali je bob ležal v zgornji ali spodnji polovici.

Nagelj, ki varuje pred zli duhovi

Za čarovnice je bilo od nekdaj pomembno, da se znajo zaščititi. V času množičnega preganjanja so verjele, da naj bi jih nagelj obvaroval.

Praprot kot vir zdravilnih moči

Praprot so imeli za magično rastlino že naši predniki. Veljal je za eno glavnih rastlin ob praznovanju kresne noči, saj je takrat na vrhuncu moči in so njegove zdravilne moči pojačane.

Po ljudskem verovanju v tem času praprotna semena omogočajo, da razumemo govorico živali.

O izvoru simbolov in inspiraciji, ki izvira iz njih lahko prebereš tudi v članku na Mični!

Spoznaj vse edicije Witches Sisterhood: