Bralni seznam: čarovništvo in sestrstvo

V dneh, ko imamo malce več časa za knjige, ki hranijo dušo, sem pripravila seznam takih, ki so mi osebno v navdih, delujejo zdravilno, opolnomočijo in so tako ali drugače povezane s tematikami kot so čarovništvo, sestrstvo, pa tudi moda in oblačenje.

1. Ženske ki tečejo z volkovi : miti in zgodbe o arhetipu Divje ženske (Clarissa Pinkola Estés)

Obožujem to knjigo in vedno znova, ko jo berem, vedno jo doživljam na nekem novem nivoju, vedno mi nekaj novega odstre. Je čista inspiracija in napisana na način, da arhetip divje ženske prav začutiš v kosteh, vsaj jaz ga in ima me, da bi šla kar takoj gola tekat po gozdu.

Knjiga je tudi dobro psihoanalitično orodje, uči nas pretanjeno razločevati in poimenovati svoje notranje procese.

2. Iz nevidne strani neba (Pavel Medvešček)

Način, kakšen odnos do narave so imeli naši staroverski predniki in kako so jo častili je naravnost fascinanten, absolutno inspirativen, predvsem pa nam je lahko za vzgled.

Ko sem par let nazaj odkrila, kakšno bogato pogansko šamansko tradicijo ima naša kultura in kako malo vemo o njej, sem bila kar malo v šoku, hkrati pa sem začutila, da je to tisto moje, kar čutim in slutim in se mi že celo življenje po koščkih odkriva.

Zanimivo je tudi, da je bila pri starovercih glavno božanstvo ženska, Nikrmana, kar veliko pove o odnosu do žensk in posledično o odnosu do narave v tistem času (naj ponovno dodam, da moške za nič ne krivim in da vas mam čisto rada, ker si včasih kakšen posameznik moje tekste sicer zelo napačno interpretira).

Knjigo lahko v digitalni različici prelistaš tudi brezplačno!

Pobrskaj med čarovniškimi majicami #WitchesSisterhood

3. Styrian Witches in European Perspective (Mirjam Mencej)

Priznam da je še nisem prebrala, je pa na mojem bralnem seznamu. Izgleda obetavno kajne? Komaj čakam da knjigo dobim roke!

Zaenkrat sem brala le študijski priročnik iz predmeta Etnologija sodobnega čarovništva, ki ga profesorica Mirjam Mencej predava na Filozofski fakulteti. Tematike ne obravnava toliko z arhetipskega vidika, ampak bolj v kontekstu folklore.

Sicer pa je oboje prepleteno in vredno pozornosti.

4. Žitkovske boginje (Kateřina Tučkova)

Zanimivo delo o obdobju preganjanja čarovnic je na trenutke tudi okrutno, tako da jo vsem, ki ste te dni že tako tesnobni odsvetujem, priporočam pa jo tistim,  ki vas ta tematika zanima v prepletu družbenopolitičnega konteksta Češke zgodovine odete v fikcijo.

5. Rdeči šotor (Anita Diamant)

Zgodba o tem, kako so včasih ženske živele v skupnostih in v času menstruacije ob prazni luni skupaj odhajale v teko imenovane rdeče šotore, kjer so se dogajale zanimive medosebne dinamike.

Obstaja tudi film z istoimenskim naslovom.

6. Umetnost preprostosti (Dominique Loreau)

Še ena iz police mojih najljubših. Spremlja me že leta in vedno ko jo ponovno vzamem v roke me ima, da bi se znebila še polovice vsega imetja, pa čeprav že sedaj živim tako, da posedujem čim manj stvari. 

Ko jo bereš čutiš notranji zen Dominique Loreau, Francozinje, ki že leta živi na Japonskem.

7. Blagor Ženskam (Alenka Rebula)

Ta knjiga je zame pravi balzam in v preteklih letih sem jo podarila (skoraj) vsem svojim ljubim ženskam. Na koncu knjige najdeš tudi neke vrste delovni zvezek, ki te vodi skozi vprašalnik samoanalize.

Izbereš si 7. področij svojega življenja in potem po korakih osvetljuješ in ozaveščaš to področje. Super je, ko se po določenem času vrneš nazaj, vidiš kje si se nahajala in kje si sedaj.

8. Na tak dan najbolj trpi mastercard (Eva Mahkovic)

Tole navdihujočo slovensko avtorico sem odkrila pred kratkim, skozi serije intervjujev z Ulo Furlan, za Mično. Posneli sva ga tudi midve.

Njeno »Na tak dan najbolj trpi mastercard« uvrščam na seznam, ker absolutno cenim pristnost, stvari povedane takšne kot so, brez olepševanja. Ker gre za čisto sodobne probleme čisto sodobnih žensk, s katerimi se lahko vsaka vsaj v kakšnem aspektu poveže, se po prebranem počutim kar nekako … hmmm normalno!

10. To noč sem jo videl (Drago Jančar)

Knjiga je navdihnjena po resnični zgodbi Ksenije Hribar iz Strmolskega gradu, ki je bila med drugim znana tudi po tem, da je po parku Tivoli sprehajala svojega ljubljenčka, krokodila.

Mene je navdihnila pri snovanju kolekcije Mystic Minimal.

Pobrskaj po kolekciji Mystic Minimal